Protokoll
Öppet styrelsemöte den 30 november 2010
Närvarande:
Från styrelsen i Näsby Fastighetsägareförening deltog
Christer Backström, Adam Björnstjerna, Susanne Gidlund, Agne Hanson, Ulf Lundman, Tommy Nilsson, Agneta Thorhagen och Tommy Thoweman.
Dessutom deltog medlemmarna Bo Karlberg, Per.-Axel Liljequist och Curt-Erik Lundkvist.
§ 1
Ulf Lundman utsågs att leda mötet och upprätta protokoll. Tommy Nilsson att justera detsamma.
§ 2
Maskrosen
Ulla Janås vid Miljödepartementet är handläggare för Näsbyföreningens överklagande till regeringen. Det är köbildning av liknande ärenden. Ett avgörande kan ej väntas förrän i början på sommaren 2011. Någon överlåtelse av fastigheten Maskrosen 1 har därmed ej kunnat ske och kommunen har laglig rätt att avbryta affären. Vid kontakt med företaget Besqabs ledning framkom att det från deras sida ej finns något intresse att undersöka en ny lösning där exploateringen av Maskrosen samordnas med Roslags-Näsbys nu aktuella omvandling. Endast i kontakter med Täbys politiker kan ett sådant initiativ bära frukt.
§ 3
Beslut om bokslutet 2010
Enligt prognos i november kommer årets verksamhet att sluta med en förlust på 24,5 Kkr. Det är engångskostnader för datalicens, advokat och trycksaker som orsakat underskottet. Styrelsen beslöt att ta kostnaderna i sin helhet under året och i not förklara att situationen för 2011 är mer normal, med en förväntad vinst på 3 – 10 Kkr. Det egna kapitalet beräknas därmed att ligga vid ca 70 Kkr vid slutet av 2011, vilket bedöms vara tillfyllest.
Förslag till årsredovisning kommer att tillställas styrelsen under december och färdigställas för underskrift inför nästa styrelsemöte den 25 januari 2011.
Styrelsen beslöt också att årsredovisningen denna gång ska presenteras i förkortad form i kallelsen till årsmötet den 14 mars. Den fullständiga texten och revisionsberättelsen ska samtidigt finnas att läsa på Näsbyföreningens hemsida.
§4
Styrelsearbetet
Vid årsmötet i mars fick styrelsen stöd för att organisera sitt arbete med en roterande ledningsgrupp som kunde ersätta en aktiv ordförandes ledarfunktioner. Detta har nu prövats framgångsrikt vid styrelsens arbete under åtta månader. Bo Karlberg, som är valberedningens sammankallande, tog fasta på detta och önskade att styrelsen skulle publicera på hemsidan hur denna nya organisation fungerar och vilka krav den ställer på styrelsens ledamöter. Det nya sättet att arbeta ger möjlighet att begränsa det åtagande som en ordförande måste påta sig. Det får därmed stor betydelse för möjligheten att i framtiden kunna få ordförandeposten besatt av dugliga personer med ont om tid.
Näsbyföreningen behöver en ordförande som har övergripande ansvar och är ansiktet utåt. Med den nya organisationen kan ordföranden frikopplas från mötesplanering och mötesledning. Därmed kan ordförandens tidsåtgång hållas nere på rimlig nivå. Nominering av ordförande är beroende av att föreningen inför en organisation för styrelsens arbete i linje med vad som nu prövats. Årsmötet bör föreslås besluta detta.
§5
Kryssarvallen
Trygghetsvandringar har genomförts i området kring Kryssarvallen. Agne Hanson redogjorde för sina intryck från försöket. Uppenbarligen har de kringboende inte fått sådan information att tillräckligt engagemang uppkommit. Det här är ett sätt att i samverkan med kommunens tjänstemän skapa förbättringar i närmiljön och höja säkerhetsnivån för barn och vuxna, som uppehåller sig i och passerar området både dag- och kvällstid.
Försöket har letts av Alicia Lycke, som bor intill Kryssarvallen .Hon är villig att återuppta samtal med de som bor i närområdet. Det får då ske när snön försvunnit. Ett förslag från styrelsen var att kombinera publicering på hemsidan och en lokal utdelning av en beskrivande text, som kan få folk i området att se nyttan och möjligheten med förbättringsförslag som kommer underifrån från dem som bor på platsen.
§ 6
Övriga frågor
VA-taxan. På hemsidan återges det avvisande svar, som kommunalrådet Erik Andersson lämnade på Näsbyföreningens begäran om ytterligare prissänkning. Då beslutet skulle tas i fullmäktige 29/11 begärde dock kommunalrådet att ärendet skulle återremitteras, varför en senkommen omprövning nu kan vara på väg.
Kongress 2011. Villaägarnas Riksförbund håller kongress vartannat år. Närmast blir det hösten 2011. Vid nästa styrelsemöte bör Näsbyföreningen bestämma sig för om någon motion ska inlämnas och om en delegat till kongressen ska utses.
Lahäll. Agneta Thorhagen har haft flera kontakter med gatukontorets tjänstemän och kunde berätta att en återvinningsstation väntas bli invigd nu i vår vid Lahällsvägen/motorvägen. Vad gäller det mycket gamla problemet med dåliga cykel- och gångvägar ner till skolorna i Ytterby och Näsbypark var beskedet att de som bodde i närområdet själva kunde komma in med förslag. Agneta talar med föräldrar i området för att åter väcka intresse för saken.
Kanalvägen. Kallelse till samrådsmöte 9/12 har inkommit. Det utställda förslaget avser fastigheten Roslags-Näsby 29:1 och gäller ett program för en bebyggelse i form av flerbostadshus avsett för trygghetsboende. Susanne Gidlund påtog sig att bevista samrådet. Troligen är projektet initierat av en intresserad exploatör. Kommunen talar om att sälja marken under pågående planprocess. Samma låsande metod som tidigare använts.
Föreningsråd. I Täby finns ett föreningsråd som samordnar många föreningars diskussioner med kommunen vad gäller ekonomiska bidrag mm, Näsbyföreningen har tillfrågats om vi vill bli medlemmar i rådet. Ingen motsatte sig den avgift på 100 kronor per år som skulle utgå, men mer kunskap efterfrågades om syftet och vad som kan uppnås, Ärendet får återupptas sedan ytterligare upplysningar inhämtats.
Taxeringssystemet. Tommy Nilsson medverkar i arbetet med att avskaffa nuvarande taxeringssystem och hade den 24/11 ett möte med bostadsministern. Regeringen ska tillsätta en utredning i denna fråga. Det kan bli intressant att studera direktiven då de så småningom kommer.
Nästa styrelsemöte 25 januari 2011, Mötesledare Tommy Thoweman, protokollförare Agne Hansson.
Mötesstart 19.00 precis. På begäran av Susanne Gidlund ska styrelsemötena i fortsättningen ha fastlagd starttid. Vi börjar 19.00 och ska sluta senast 21.00.
Mötet avslutades för sent, klockan 21.25.
Vid protokollet/Ulf Lundman
Justeras/Tommy Nilsson